Cum bacteriile orale suprimă protecția împotriva virusurilor virale

bacteriile oraleCercetătorii de la Școala de Stomatologie a Universității din Louisville și colegii lor au descoperit detalii despre modul în care proteinele produse de celulele epiteliale orale protejează oamenii împotriva virușilor care intră în organism prin gură. De asemenea, au descoperit că bacteriile orale pot suprima activitatea acestor celule, crescând vulnerabilitatea la infecții.

O familie de proteine ​​cunoscute sub denumirea de interferon lambda produs de celulele epiteliale din gură servește la protejarea oamenilor de infecțiile virale, dar bacteria orală Porphyromonas gingivalis reduce producția și eficacitatea acelor apărători importanți.

„Studiile noastre au identificat anumite specii bacteriene patogene, P. gingivalis, care cauzează boala parodontală, pot suprima complet producția de interferon și pot crește sever susceptibilitatea la infecții virale”, a spus Juhi Bagaitkar, profesor asistent în cadrul Departamentului de Imunologie Orală și Boli Infecțioase UofL. „Aceste bacterii rezidente ale plăcii orale joacă un rol cheie în reglarea răspunsurilor antivirale”.

Bagaitkar si Richard Lamont, profesor şi preşedinte al Departamentului UofL de Imunologie Orală şi Boli Infecţioase, au condus lucrarea, cu primul autor Carlos J. Rodriguez-Hernandez şi alţi colegi de la UofL şi la Universitatea Washington din St. Louis. Concluziile au fost publicate în decembrie în PNAS.

Gura este adesea o poartă de intrare în organism pentru virușii care infectează tractul gastrointestinal și plămânii, cum ar fi SARS-CoV-2, virusul imunodeficienței umane (HIV), herpes simplex și virușii care cauzează cancer, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV).

P. gingivalis, o bacterie orală comună care cauzează boala parodontală, a fost legată de numeroase alte boli, inclusiv boala Alzheimer și artrita reumatoidă. Studii clinice recente au arătat că suprimarea imunității la pacienții cu parodontită poate crește susceptibilitatea la HIV, herpes simplex și HPV.

Înțelegerea îmbunătățită a modului în care interferonii oferă o protecție antivirală largă și activează genele antivirale pentru a proteja oamenii de viruși, precum și modul în care P. gingivalis le compromite protecția, poate conduce cercetătorii la abordări clinice pentru a crește această protecție.

Cercetările de la UofL au dezvăluit conexiuni între P. gingivalis și multiple alte boli și afecțiuni, inclusiv artrita reumatoidă, boala Alzheimer și cancerul esofagian.

Bagaitkar a fost unul dintre primii membri ai facultaţii a caror cercetare a fost susţinută de Centrul de Excelenţă în Cercetare Biomedicala (CoBRE) pentru cercetare în cercetarea bolilor microorganismelor finanţat de Institutul Naţional de Sţiinte Medicale Generale.

Sursa: sciencedaily.com